Hamis Kazetta

Hamis Kazetta

1. Európa Kiadó (Európa Kiadó)

2015. június 27. - hamis kazetta

Legyen ez az első szám a személyes kedvenceim közül, mert miért ne? Igazából nem tudom, hány olyan ember van az országban, aki 21-22 évesen Európa Kiadót hallgat, vagy egyáltalán hallotta valahonnét Menyhárt Jenő vagy Másik János nevét, de van egy tippem. Pedig a szöveg, a zene, az előadásmód mesterhármasa az, ami meghatározza hosszú időre, akár nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy egy életre egy dalnak az értékét, nem pedig az énekes hangja, az együttes hírneve, vagy hogy hány ember álldogál a koncert színpadja előtt. Kicsit kopott a Love '82-es album, amin az Európa Kiadó c. szám is található, úgymond van egy nyolcvanas évekbeli érzete a kazettának, de ha egyszer rákap az ember, rááll az agy és a fül, akkor onnantól kezdve nincs menedék az EK elől. Először a Mocskos idők c. számot szerettem volna betenni e rovat első helyére, de aztán meggondoltam magam. Amikor elkezdek "kiégni" azokban a zenékben, amiket éppen hallgatok, akkor kezdek el nézelődni olyan együttesek körül, akikről hallottam már korábban, de nem szántam rá magam a tényleges zenehallgatásra. Így voltam az Európa Kiadóval is: tudtam hogy van ilyen együttes, de korábban nem érdekelt sem az, hogy kikből áll a zenekar, sem pedig, hogy milyen zenét játszanak. Amikor elkezdtem hallgatni az És mindig csak képeket c. koncertfelvételt, úgy voltam vele, hogy én ezt nem bírom hallgatni. Túl sok a szöveg, de nem a terjedelemre gondolok itt, hanem hogy nehéz, egész egyszerűen fárasztó az egész, amit hallok. Meghallgattam néhány számot, aztán egy időre abbamaradt a dolog. Ahogy telt-múlt az idő, ismét elővettem ugyanezt az albumot, és elkezdtem hallgatni a vonaton- ott ugye mindig van idő- és végighallgattam az egészet, az elsőtől az utolsó számig, ami azért volt nagy szó, mert továbbra sem tetszett, amit hallok, de gondoltam adok neki még egy esélyt. Mikor a végére értem, egész pontosan a Tengerpart c. szám után futott át az agyamon a gondolat, hogy ebből nekem soha többet nem kell, köszönöm szépen, meghallgattam, de elég volt.

Szóval nem hibáztatom a húszas éveiben járó fiatalságot azért, mert nem hallgat Európa Kiadót. Nem egyszerű zene, nem olyan, hogy meghallod elsőre, és azt mondod magadban, hogy ez a kedvenc új együttesem, kell egy kis időt adni a dolognak, de garantált a siker.

A nagy áttörést végül pont az Európa Kiadó c. szám jelentette számomra, ezzel szerettem meg az EK zenéjét, ez lendített tovább abba az irányba, hogy valószínűleg velem volt (most is) a baj, és nem a zenével és főként nem a zenekarral. Szóval ezért álldogál az első helyen ez a szám, és ha lesz legalább egy ember, aki ezt az írást olvasva kezdi el Menyhárték ízig-vérig underground zenéjét hallgatni, akkor nagyon is megérte leírni ezt a néhány mondatot.

És akkor végezetül a lényeg:

 


PUF koncert a Budapest Parkban

2014.07.09. - Pál Utcai Fiúk, vendég: Meztelen Diplomaták @Budapest Park, koncert beszámoló

10149839_531409813651375_3599626217657298561_n.jpg

Bevallom töredelmesen, hogy ez volt életem első PUF koncertje, amin részt vettem, de ami késik, nem múlik alapon elmentem végül megnézni a srácokat a Budapest Parkba.

Sokat vártam a koncerttől, már csak azért is, mert a zenekar véleményem szerint mindig magasra rakja a lécet a zenéjével, úgyhogy bíztam benne, hogy nem úgy megyek majd haza, hogy "Aha, jó volt ez, de csak ennyi?", vagy valami hasonló élménnyel. Jó persze, koncertfelvételek láttam-hallottam, de kíváncsi voltam, hogy mennyire jön át élőben ez az egész PUF-os hangulat, amitől ennyire jó ez az egész. Előttük egyébként a Meztelen Diplomaták zenéltek 19:00-től, de azért a közönség legnagyobb része Lecsóékat várta, és elvileg minden adott volt egy jó koncerthez: elég sokan verődtek össze a Parkban, és a felhők is elmentek Magyarországról, vagy legalábbis a Közvágóhíd környékéről az esti fél kilences kezdésre.

 

Lecsó egyébként belengette rögtön a koncert elején, hogy az orfűi produkciójukat lehúzták egy kritikában (most hirtelen nem találom, de nem is igazából érdekel...), többek között azért, mert az egyik számuk tiszta Manu Chao...hát szép volt, gratulálunk, ezt tényleg érdemes volt leírnia az illetőnek. Erre válaszul eljátszották egyébként a Szombat éjszakát a Nirvanás verziójukban...túl magas labda volt ez, na. 

 

Na és akkor milyen volt a koncert? Hát tényleg csak annyit lehet mondani róla, hogy az első perctől az utolsóig kibaszott jó volt az egész, de tényleg, hatalmas élmény volt élőben látni őket. Valahogy annyira egyben van az egész zenekar, hogy jó volt őket nézni a színpadon, ez az igazság, aki meg mást mond, az vagy nem ért hozzá, vagy hazudik. Főként azért is állítom ezt, mert semmi jele kiégésnek, fásultságnak, egyszerűen még mindig élvezik a zenélést, és pont. Egyébként is pont ez lenne a lényege az egésznek, nem?

puf1.jpg

Emellett úgy tudták megtölteni ezt a körülbelül másfél órás koncertet, hogy nem volt benne egyetlen percnyi üresjárat sem, Lecsó beszólásai végig jók voltak, és azt is külön jó volt nézni, ahogy állandóan rohangál a színpadon. Szóval olyan PUF-os hangulata volt az egésznek, pont ahogy reméltem, mi is élveztük a koncertet és ők is, az Anikó-Lecsó páros pedig még mindig jól mutat együtt a színpadon.

 

puf4.jpg

 

Egyébként jó sok számot elnyomtak, és szinte mindegyik az ugrálós fajtából való volt, úgyhogy volt pogo, tánc, meg minden más egyéb. Nem ebben a sorrendben, de ez volt az esti program:

 lista.jpg

Ja, és a közönség egyik kulturáltan részeg tagjának unszolására végül a kóbor szinapszisok között keringő bátor partizán is megérkezett, legalábbis az első versszak erejéig, a többire várnunk kell a 40. születésnapi buliig.

 

A közönség összetételében nem volt nagy meglepetés, mivel főként a 30 év feletti korosztály dominált, de azért elvétve lehetett látni fiatalabb arcokat is, bár számomra még mindig rejtély, hogy a mostani huszonévesek hogyhogy nem ismerik a PUF-ot, vagy ha ismerik, akkor miért nem hallgatják és járnak koncertre. Nyilván nem tudom számszerűen megmondani, hogy hányan hallgatnak Pál Utcai Fiúkat a 20 év körüli korosztályból, de a tegnapi Parkos koncert arra mindenféleképpen választ adott, hogy nem elegen. És ez nyilván nem a zenekar hibája, de amíg ez a korosztály oda-vissza őrül meg egy semmitmondó 30y vagy Quimby zenéjétől (és a sort folytathatnám, de minek?), addig elég szomorú, hogy egy ilyen szövegvilággal rendelkező együttesről ugyanez a korosztály lehet, hogy még életében nem is hallott. Én így látom ezt a dolgot, de hangsúlyoznám, hogy csak ebből a koncertből indultam ki, nyilván egy VOLT vagy EFOTT más arányokat szül a közönség összetételét illetően, de a Budapest Parkban ez volt a helyzet.

 

Annyit zárásképpen le szeretnék még leírni, hogy aki Pál Utcai Fiúkat hallgat, az rossz ember nem lehet! És kösziiiiii a tegnapi koncertet, hatalmas élmény volt, és egy biztos: a bál még mindig tart.

puf3.jpg

10/10

Képek forrása: Budapest Park/PUF facebook oldala

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.779106795475246.1073741849.147391848646747&type=1

Fegyelmező + Dropkick koncertek a Budapest Parkban

Holnap a punkoknak karácsony lesz a Budapest Parkban, jön az istenkirály Dropkick Murpheys, valamint előzenekarként a fehérvári Fegyelmező Részleg fog zenélni.

 

bp park.jpg

(forrás: Budapest Park fb oldala)

https://www.facebook.com/events/637964292923430/?unit_ref=related_events

Krimi

Hallgat még valaki Pál Utcai Fiúkat? Az addig oké, hogy a '80-as évek végén, '90-es évek elején iszonyat nagy királyok voltak Lecsóék, de azóta nem kevés dolog történt már a talpunk alatt ebben az országban és ezzel a bandával. Na mindegy, nem is ez a lényeg, majd fogok írni egy hosszabb gondolatmenetet róluk, mert nagy kedvenceim, viszont nagy kár hogy a mostani fiatalokhoz nem igazán jut el az ő zenéjük. (mondjuk amennyi gyökér szaladgál az utcákon, nem is csoda)

 

Ez a számuk megvan?! Megírták, felvették, és jól el lett felejtve, hivatalosan sosem adták ki, pedig annyira jellemzően PUF-os az egész...

 

 

utóirat: tegnap átlépték a 10.000-es álomhatárt a srácok a facebookon, hivatalosan tehát ennyi ember kedveli őket, de azért remélem, hogy a számok most is nagyot hazudnak az ember képébe. :) Örülnek a srácok, úgyhogy örüljünk mi is, és 6 év után új lemezt a népnek! Kösziiiiiii!

Helyzetjelentés

Volt ugyebár az az ominózus PICSA koncert a remek barbár negrában (leánykori nevén Zöld Pardon), ahol a szekusok úgy levertek egy embert a közönségből, hogy szilánkosra tört az illető orra, és közel 10 percig nem volt eszméleténél, satöbbi, ismerjük a történetet, sajnos.

Itt van egyébként:

 

Eltelt már pár nap a történtek után, és ahogy lenni szokott, a fősodrú média is rárabolt az ügyre, volt ertéeles (http://rtlklub.hu/hirek/belfold/video/253513) és tévékettes (http://tv2.hu/musoraink/tenyek/152058_osszevertek_az_orok_a_koncerten.html) híradás, azonban a Barba Negra Track még mindig hallgat, illetve elkezdték a rosszdumát is gyártani, hátha az emberek olyan hülyék, mint a hely üzemeltetői....zsép votl, kratulálunk.

Igazából erről lenne szó, forrás a 'csalódások fácse oldala. Remélem nem haragszotok srácok, hogy megint onnan nyúlom a szöveget.

"Jelenleg a következő mesét tálalta ki a Barba Negra Track a rendőrségen, csak hogy érezzétek mennyire a közönségük fontos számukra, meg az igazság kiderülése, és hogy micsoda komoly vizsgálat folyik részükről:
Szombat este szerintük: 8 (???????) fő biztonsági őr dolgozott, úgy hogy abból 4 olyan helyen, akik a helyüket el sem hagyhatták (kassza, backstage, Vip stb.). Érted? Szerintük 4 őr volt ezen kívül összesen... (amikor csak a színpadnál állt eredetileg ennyi...) 
Most azt találták ki, hogy lehet nem is őr ütött... Nem, anyukám szaladt be hozzájuk, néha szokott ilyent...
És akkor jön a hazugságuk csúcsa! EZT FIGYELD!
Azért hagyták el a helyet közvetlen az eset után az őrök, mert kiadták nekik, hogy egy helyen gyülekezzenek! A kurva életbe, mennyire hihető... Ez bevett szokás, kibaszott életszerű! Na, de mit vártunk? Eddig se arról beszélgettünk melyikük Einstein, illetve a nagyobb lovag... Hiába a kétségtelen erőfölény, ilyenkor összetöpörödnek a pöcsük méretére és sunnyognak, hazudoznak, bujkálnak... 
Szóval értitek? A Barba Negra Tack szerint folyik a kivizsgálás és ők mindent megtesznek, és nekik eddig is és ezután is a közönségük a legfontosabb, bla-bla... Mindenki más meg hülye... Ja, a fehér meg fekete, a ló az egy bogár, stb.
"

Egy átlagos hétköznaPICSAlódások koncert a Barbár Negrágban

Vagy mégsem...tegnap este az egykori Zöld Pardon helyén, a mostani Barba Negra Trackben tartott hangversenyt a PICSA, és a koncert alatt a tapasztaltabb szemek számára is példátlan események zajlottak le. Alább a banda koncertszervezője, Horváth László írását közöljük, amit facebookon tett közzé.

 

"A sajnálatosan végződött tegnap estéhez.
Ez amit tegnap tapasztaltunk a Barba Negra Music Trackben, eddig számunkra, szerencsére, példátlan volt! 
Akkor a történet a zenekar szemszögéből. Amit csak több ember egybe hangzó elmondásából tudunk, "Dávid Bajomi-Lázár" leírását idézzük: "Aki nem lett volna ott: tegnap este az egyébként addig teljesen nyugodt hangulatú Hétköznapi Csalódások koncert közben egy fiatal srác, miközben a nézőtéret a színpadtól elválasztó korlát mögött lévő táskájáért nyúlt, átesett a korláton. A rendezők indokolatlanul durván elkezdték kivezetni. Amikor ezt szóvá tette egy másik néző, őt - minden figyelmeztetés nélkül - azonnal ütni kezdték, és olyan súlyosan megverték, hogy az egyébként igen lassan kiérkező mentőknek hosszan kellett őt ápolniuk. A rendőrséget is ki kellett hívni. Várjuk a Barba Negra vezetőségének a magyarázatát!"
Amit én, a zenekar szervezője, Horváth László láttam többed magammal a bejárat irányából, az egy értelmezhetetlen jelenet volt számunkra. Hirtelen nagy rohanás az őrök részéről, tumultus, és egy nagy darab, kopasz az előtte állókat félre lökve teljes erővel szemből kiütött valakit, aki ettől magatehetetlenül rogyott össze, erre az egész dulakodó csoport rohant a kerítés irányába dulakodva, és SENKI nem segített az elterülő emberen. Azt hittük az ütést elkövetőt próbálják elfogni, számon kérni, de mivel ez a jelenet takarásban volt így nem tudtunk megállapítani mi történt, eközben már többen a földön fekvő segítségére siettek és mi is. Ekkor az összes őr elindult a kijárat felé, de senkit nem vezettek ki, itt vált világossá, hogy ők voltak az elkövetők. Mire oda értünk, láttuk, hogy a zenekar jó barátja fekszik a földön, addigra már oldalfekvésbe tették.
Azonnal többen is mentőt hívtak, több-kevesebb sikerrel. Ami tény, hogy valami rettenetesen sok idő telt el a kiérkezéséig, többször rájuk lett telefonálva. Budapesten, volt vagy 40 perc mire kijöttek...
A zenekar, a sötét, a színpadi világítás és a takarás miatt ezt a jelenetet nem látta, csak ahogyan kezdődött. Ezt a színpadról szóvá is tették, miszerint az őrök legyenek szívesek visszaengedni a kikísért punkokat, hiszen nem követtek el semmit! Közben szerencsére a közönség soraiból három egészségügyis hölgy elkezdett segíteni. Mi pedig próbáltuk a tömeget elhessegetni onnan, hogy legalább a segítségnyújtókat ne hátráltassák, és hagyjanak levegőt...
A hely részéről SOHA SENKI nem jött oda, az őrök jelentős része távozott a helyszínről, csak tippünk van miért, kb. 2-3 fő maradt a helyszínen, de ők sem jöttek oda, a bejárattól nézegettek arra, de segítségnyújtásuk elmaradt. A helyi szervezőt telefonon értesítettem, de ő sem jött oda az esethez, kijelenthetjük, a helyszín részéről A SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ELMARADT.
A földön fekvő barátunk közben 5-10 perc után magához tért, de továbbra sem volt "tiszta", illetve ömlött belőle a vér, segítséggel mindvégig oldalfekvésben maradt. Illetve egyszer volt amikor fel akarták segíteni jó szándékból, de azt nem engedtük.
Megérkezett idő közben két rendőr, nem kapkodtak.... a bejáratnál az őrök kicsit feltartották őket, de a sértett több ismerőse eléjük sietett, így bejöttek, akkor többszöri kérésre utána kérdeztek rádión a mentőnek. Én első kérdésüket hallottam csupán, mikor ránéztek a földön fekvő, csupa vér, magatehetetlen emberre, "mennyit ivott?" Közelebbről nem vizsgálták, nem nézték meg a földön fekvő embert, komótos adatgyűjtésbe kezdtek.
A zenekar mindeközben megtudta, hogy barátjukat elverték és mentőt kell hívni hozzá, le is állt a koncert, és bemondták, hogy a szervezők szerezzenek már mentőt és ellátást, hát nem ők szereztek... Miután barátunk már magánál volt (úgy ahogyan), és a mentősök azt mondták úton vannak, ÉN SZÓLTAM a zenekarnak, hogy folytassák, mert így csak fokozódik a káosz és nehezebb az embereket is távol tartani az esettől. A koncert folytatódott, de minden szám között hangot adott Feri a nemtetszésüknek, illetve egyszer meg is kérdezték a közönséget, mi legyen, folytassák e, mert ezt így elég nehéz.... A mentő közben megérkezett, és elvitték a sérültet, és a maradék pár dal eljátszásra került.
Barátunk mint kiderült agyrázkódást szenvedett, és szilánkos orrtörést. A hely vezetőit ez idáig még nem értük el, és ők sem kerestek minket, sem az áldozatot. A rendőrségi eljárás részletei sem világosak még, ezért erről nem tudunk mit írni. Mint kiderült mások is kaptak verést az esetnél, de szerencsére nem járt ilyen következményekkel.
Ez az egész ügy egy igazi gyökérség volt, nem értem, hogy 2014-ben hogyan lehet még mindig egy ilyen helyszínnek ilyen rendezvénybiztosítókat (???) alkalmaznia, hogyan lehet hogy ennyire nem érdekli a helyszínt egy az alkalmazottai által eszméletvesztésig juttatott, magatehetetlen állapotban fekvő ember? Hogy a hadseregnyi őrből egy személy nem volt, aki ráeszmélt volna, hogy "bazmeg, mit csináltunk?" És próbált volna legalább segíteni...
Bármit követett volna el ez az ember, nem pedig hogy annyi legyen a bűne, hogy mert szólni, hogy talán nem kellene 50 kilós gyerekeket agyonverni a semmiért, egyszerűen erre akkor sem lehetett volna magyarázat egy ilyen tett. Könyörgöm! MI vagyunk a közönségért, nekünk kell rájuk vigyázni, nem pedig lelki és testi megcsonkításokkal megköszönni bizalmukat! Meg csak úgy, emberileg... vadidegenek segítettek neki, EMBERSÉGBŐL!
Térjetek észre emberek!
A Barba Negra Trackben többet minket nem láttok, ez a minimum!
Barátunknak jobbulást! És mindenkitől elnézést kérünk, de sajnos nem tudtuk, hogy az adott helyszínen ez várhat a közönségre!
A klubtól pedig várjuk a megfelelő lépéseket, legalább így utólag!
Jobbulást barátunk!"

Kíváncsian várjuk a fejleményeket a Barba Negra részéről is, hogy ők mivel magyarázzák a saját biztonsági őreik "viselkedését", már ha ezt annak lehet nevezni.  

hit€ljugend

Szegedi punk/new wave együttes, amelyet mondhatni korunk gazdasági válsága ihletett. Kellően negatív hangvételű szövegek jellemzik az együttest, amihez hozzájön a zseniális névválasztás is, szóval elég egyedi az egész úgy ahogy van. Eddig egy lemezük jelent meg, Euschwitz címmel. Reméljük lesz még több is, hasonló színvonalú zenékkel.

hiteljugend.jpg

"Hatással voltak ránk: ............................................... unalom, nihil, pofonok, sikertelenség, híradó, gyorskölcsön, pornófilmek, kannásbor, 90-es évek, válás, verekedés, ideák, depresszió, gyűlölet, xanax, bírósági idézés, hülye tanárok, minimálbér, utópiák, viva TV, szomszédok, szorongás, csőkonyha, szar munkahelyek, csavargás, reklámok, kudarcok, düh, kétségbeesés, koncertek, betonparkok, mocskos padok, fegyelmi, zenék, dalszövegek, egyedüllét..." Hát kell ennél több, de tényleg?

Egy kis ízelítő:

 

https://myspace.com/hiteljugend

https://www.facebook.com/pages/hiteljugend/293529427548?fref=ts

 

Nem ajánlott

Elsőként a pécsi Nem Ajánlott nevű zenekarról szeretnék pár sort írni, akik már zenélgetnek néhány éve, és 2008-as megalakulásuk óta 4 lemezt dobtak ki:

2009-Live in Toxic

2011-Vesszen a Nyugat!

2011-Kínai üzlet (demo)

2013-A kínai módszer 

Magukat így jellemzik: "2008. márciusában alakultunk és azóta próbálunk Pécs városa szégyenfoltjává válni. Egyre nagyobb sikerrel megy a dolog." Személy szerint örülök neki, hogy egyre nagyobb szégyenfoltokká válnak a magyar punkzenében, a legutóbbi albumok nagyon korrekt lett mind zeneileg, mind pedig szövegileg, aminek külön örülök. Talán le sem kellene írni, de baráti a kapcsolatuk a HétköznaPICSAlódásokkal, olyannyira, hogy Czinder Gábor a Nem Ajánlottban dobol, a Picsában meg gitározik, amióta Czimerman "Czimi" Csaba az ugyancsak pécsi Punnany Massifba emigrált. :) Pécsen a dolgok mindig körbeérnek. :)

Na de itt van egy kis ízelítő a srácok zenéiből:

 

 


Több infó a bandáról:


Weboldal: http://nemajanlott.hu/

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCiZFmJqJxcVqYYW2xDCLUrg?feature=watch

Soundcloud: https://soundcloud.com/nemajanlott

 

süti beállítások módosítása